joi, 7 octombrie 2010

CHAYA SI YEHIDAH


CHAYA - Lumea Emanatiei
Mai sunt doua aspecte ale sufletului, mult mai rafinate si mai subtile. CHAYA, sau Esenta Vitala, este atat de eterica incat are prea putina legatura cu corpul fizic si traieste mai mult pe alte planuri de constiinta. Este mult prea subtila pentru constiinta noastra, si putem face contact cu acest nivel numai atunci cand intram in stari mistice de constiinta. In acele rare momente cand simtim constiinta contopirii stropilor de apa cu Oceanul, sau Lumina stralucitoare a Uniunii pure de constiinta, noi de fapt atingem constiinta aspectului CHAYA.
Nu se pot spune multe despre acest nivel sufletesc, in afara de faptul ca el reprezinta cel mai inalt nivel accesibil constientizarii fiintei umane. Acesta este nivelul cunoscut in Kabbalah ca "Intelepciunea", sau Chochma, care este sursa Intelegerii de orice fel (Binah).
Iluminarea in Iudaism - sau contopirea cu Fiinta Divina (devekut), se face pe nivelul sufletesc CHAYA.
Acest lucru este ceva prea subtil pentru a fi descris, si prea luminos pentru a fi continut de orice fel de concept.

YEHIDAH - Lumea Vointei.
Aspectul sufletesc care este cel mai conectat cu sursa Fiintei este numit YEHIDAH, care insemneaza Unitate. Este punctul central al Sufletului, si astfel dispare in infinitul Creatiei. Se spune ca acest aspect al sufletului este conectat direct la Esenta Divina, ca nu este "cu noi", ci ca de fapt noi suntem in permanenta "cu el" , deci nu ne pierdem niciodata de el.
Aici este punctul unde se dizolva orice dualitate, si intelegerea lui este ceva prea subtil pentru constiinta umana. YEHIDAH este legatura noastra finala cu Divin-itatea, partea din noi care nu este niciodata separata de Divin. Cand nu mai avem alta perspectiva, amintirea faptului ca sufletul nostru este si acest aspect, YEHIDAH - care este conectat permanent la perfectiune, ne poate ajuta sa trecem prin orice fel de necazuri sau dificultati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu