joi, 30 septembrie 2010

Cele cinci dimensiuni ale Sufletului
(Kabbalah, articol bazat pe cartea "God is a Verb", de rabbi David.A.Cooper).

In Kabbalah creatia este compusa din cinci categorii majore ale constiintei, cinci Universuri.
Desi le dam nume diferite ele nu sunt universuri separate, ci concentrice, unul in interiorul altuia:
Assiyah - este lumea fizica.
Yetzirah - este lumea emotiilor.
Beriyah - este lumea intelectului.
Atziluth - este lumea spiritului.
Adam Kadmon - este sursa primordiala.

Fiecare din aceste lumi este ca o lentila prin care obtinem o perspectiva unica a realitatii. Kabbalah spune ca Sufletul are cinci nivele fiecare cu lumea sa, deci cinci nivele de constiinta. Fiecare dimensiune sufleteasca are o relatie unica cu lumea sa, si fiecare relatie este vehicolul prin care ne conectam in mod misterios cu lumea respectiva. Unele aspecte ale sufletului sunt legate mai mult de aspectul nostru fizic, vizibil, altele insa locuiesc - daca se poate spune asa - in alte taramuri de constiinta.
Un aspect al sufletului este permanent in contact cu centrul creatiei, si aceasta este legatura noastra eterna cu adevarul.
Dimensiunile sufletului sunt - pe scurt - acestea:

1. NEFESH - sau Lumea Actiunii.
Acesta este nivelul sufletului care este legat de aspectul fizic. In esenta NEFESH este sufletul structurii atomice. Fiecare particula de materie are un NEFESH, fiecare piatra, fiecare planta, fiecare corp ceresc.
In termeni umani, NEFESH se asociaza cu cunoasterea corpului fizic. Este (mitzvah) de a salva o viata (pikuach nefesh). partea noastra cea mai legata de lumea fizica, dupa moarte este aspectul sufletului care inca mai ramane in jurul fiintei decedate perioada cea mai lunga, si tot acesta este aspectul sufletului care se ocupa de purificarea care are loc dupa moarte. NEFESH este uneori numit "sufletul animal". In Zohar se gaseste o descriere frumoasa a acestui aspect: "NEFESH este miscarea cea mai apropiata de care se agata trupul, asa cum este lumina neagra de la baza flacarii de care se leaga mucul lumanarii sursa centrala de creatie. Acest proces este cel care distinge viata omului. (aspectul fizic) al carui scop si existenta este legata de acesta. Cand lumina este aprinsa aceasta lumina neagra devine un tron pe care sta lumina alba de deasupra ei (urmatorul nivel al sufletului, RUAH). Cand ambele sunt aprinse in intregime lumina alba devine un tron pentru o lumina care este mai dificil de definit, un aspect si mai inalt, NESHAMA, astfel formandu -se lumina completa.
Astfel, desi NEFESH este partea cea mai densa a sufletului, cea mai indepartata de Sursa Divina, ea este fundatia tuturor nivelelor sufletului si cea mai asociata cu corpul fizic. Acest aspect este integral pentru viata creatiei, si virtual orice lege poate fi incalcata pentru a indeplini porunca cea mai importanta, fapta buna
Multe forme de materie fizica - cum ar fi de ex. atomii elementari, neutronii, protonii si electronii sunt compusi la nivel de suflet din NEFESH. Totusi, asa cum materia fizica se poate organiza in forme din ce in ce mai complexe de la organisme unicelulare la fiinta umana, la fel si sufletul esential formeaza aspecte si nivele mai inalte de suflet si constiinta, care sunt mai aproape, mai unite cu RUACH - sau Lumea Formarii
VA URMA...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu