marți, 31 ianuarie 2012

Umbra

Pentru a întelege aceasta carte este necesar sa dai o fuga pâna afara si sa te zgâiesti putin la cer. Vezi o pasare în zbor? Priveste cu atentie. Are o aripa sau doua? Acum cauta sa observi alte pasari. Exista vreuna care sa zboare cu o singura aripa? Multumesc, demonstratia a luat sfârsit. Poti redeschide cartea, deoarece urmeaza sa citesti despre a doua ta aripa.
           Pentru Jung, umbra este o parte inacceptabila din noi însine, un fel de fiinta inferioara care doreste sa faca ceea ce e interzis. Definit a ca un complex inconstient, umbra contine impulsuri, dorinte si emotii primitive, evaluate ca incompatibile cu standardele sociale în vigoare si idealul de personalitate la care aspir am, un fel de Mr. Hyde din faimoasa nuvela a lui Robert L. Stevenson. Lesne de înteles, cu cât normele societatii sau grupului social de care apar tinem sunt mai restrictive, cu atât umbra este mai mare.
                  Oamenii care, negasind o modalitate de a trai cu latura lor întunecata, o neaga si o reprima, îmi par asemenea unor persoane care folosesc doar piciorul sau bratul drept, deoarece piciorul sau bratul stâng au fost evaluate ca imorale si primitive.
                 Oricât ne-am stradui, umbra nu poate fi ferecata în inconstient. Din când în când, ea se manifesta, iese la iveala, scoate capul. Sunt momentele când spui "nu stiu ce a fost cu mine", "parca n-am fost eu", "nu stiu ce mi-a venit". Pare ceva strain, venind din niste abisuri pe care tinzi sa nu le recunosti ca fiind ale tale.                    
                 Daca nu ma crezi, încearca sa fii atent la ceea ce eu numesc testul insultei. Cineva te insult a si tu ce faci! II insulti si tu! Sau te cenzurezi, dar în interior începi sa fierbi! Indiferent cum te manife sti, agresivitatea ti s-a activat. Faptul ca ai fost insultat este doar un pretext ce îti permite sa-ti rationalizezi furia. De fapt, furia exista dinainte. Ea doar a fost trezit a din somn. în acest sens, cel care te insulta îti face un serviciu imens. Te ajuta sa devii constient de animalul din tine, de modalitatile primare de a-ti ap ara drepturile sau teritoriul.
                 Corpul, cu toate energiile lui, este un vehicul fabulos. Dintre toate învataturile spirituale, traditia tantrica a înteles cel mai bine lucrul acesta. A fi împotriva corpului înseamna a fi împotriva evolutiei tale. Este ca si cum ai dori sa escaladezi un munte, ai studia traseele, ti-ai procura echipamentul necesar si apoi ti-ai taia picioarele. Este asta altceva decât nebunie?
                 Energia reprimata începe sa o ia razna. Energia acceptata cu iubire si întelegere îti ridica nivelul de constiinta pe niveluri mai înalte ale manifestarii, descoperindu-ti lumi pe care nici nu Ie b anuiai. Aceeasi energie care, condamnata fiind, devine urâta sau periculoas a, prin sublimare se transforma în ceva minunat si încântator. Proiectiile scad în frecventa si intensitate, iar cei care înca se mai lupta cu demonii lor sunt accepta ti, pentru prima oara, cu adevarat .
                Capacitatea de a-l accepta pe cel alalt, pastrându-ti echilibrul interior, este criteriul ultim de recunoa stere a gradului tau de integrare. Daca ramâi neperturbat în fata unei persoane meschine, care câstiga 20 de milioane pe luna, dar se plânge ca nu are suficien ti bani pentru a-si ajuta mama pensionara, poti fi sigur ca ai integrat aceasta latura înauntrul tau. Prin integrare, meschinaria a devenit cumpatare, prudenta financiara, capacitate de a renunta la cheltuieli inutile, abilitate de a economisi. Daca simti o anumita neliniste în contactul cu respectiva persoana, daca te irit a zgârcenia ei si îti vine sa o judeci, acesta e semnul ca se oglindeste ceva din zgârcenia ta. înc a mai ai de lucru! înainte de a o ironiza sau condamna, reflecteaza pu tin. Nu este decât un mesager prin care Universul te înstiinteaza de stadiul la care te afli. Este ca si cum ai primi o stare financiara de la banca ce îti administreaza banii. Daca ai extras mai mult decât ai depus, ce vina are functionarul? El doar îsi face munca pentru care e pl atit. Volumul tranzactiilor depinde numai de tine. Cu alte cuvinte, responsabilitatea pentru nivelul tau de evolutie îti apartine.


Adrian Nuta- Umbra

2 comentarii: