joi, 4 februarie 2010

Alchimie personala - Prima parte




1. Calcinarea - Intrarea intr-o perioada de intensa transformare fizica, mentala si spirituala.
http://www.alchemylab.com/quiz.htm

Pe calea vietii, omul intalneste un anumit proces de schimbare profunda, in care sparge iluziile vietii de fiecare zi, si cauta un adevar mai mare si mai profund dupa care vrea sa-si traiasca viata. Totusi, pentru a transforma in mod permanent ceva, este necesar ca lucrul respectiv sa fie redus la ingredientele sale cele mai fundamentale. Tot zatul, falsitatea, si materialul care este in plus trebuie purificat. In alchimie, aceasta operatiune se face cu grija, pentru a reusi corect si complet. Tablita de Smarald (a lui Hermes) ne spune ca "tatal sau este Soarele", alchimistii numesc aceasta operatiune in care se foloseste focul, "calcinare", iar simbolul sau este "creuzetul". (in eng. "crucible", care are si semnificatia figurativa de "calvar"). Calcinarea insemneaza literal "redus pana la os", prin arderea intr-o flacara deschisa. In laborator, ea este incalzirea unei substante in foc, pan a cand nu ramane decat o movila de cenusa alba. La nivel personal, cenusa respectiva reprezinta esenta purificata a personalitatii omului, 3/4 din sinele real dezbracat de toate pretentiile. Cei care nu intra in procesul de calcinare cu atitudinea potrivita, o pot considera o experienta negativa si chiar inspaimantatoare.
Semne care indica o atitudine gresita sunt frustrarea continua si mania. Omul simte ca totul ii merge rau in viata, orice ar face. Tot ce incearca i se intoarce impotriva. Acestea sunt focurile calcinarii care iti ataca propriul ego, propria aroganta, gandurile comune, naravurile. Oricat de ciudat ni s-ar parea, calitatea constiintei proprii sau atitudinea interioara determina foarte mult cum te trateaza viata, ce fel de "justitie" vine catre tine in viata de zi cu zi. Singurul mod de a intampina calcinarea este prin modestie/simplitate/blandete, si sacrificiu. Fie ca vrem fie ca nu vrem, acest proces ne aduce catre un nivel mai inalt de constiinta , si cu cat ne agatam de nivelul anterior, cu atat devin mai fierbinti focurile calcinarii.
Pe plan psihologic Calcinarea reprezinta distrugerea aspectului plumburiu din constiinta, care reprezinta ego-ul, iluziile si auto-deceptiile pe care acesta le mentine pentru a se proteja sau introna pe sine. Calcinarea personala este eliberarea de constrangerea ego-ului care impamanteaza, si inlocuirea lui cu Sinele adevarat, care se afla pe un plan mai inalt al realitatii. Pentru cei mai multi dintre noi, Calcinarea este un proces natural, care invata despre umilinta, pe masura ce suntem asaltati in mod gradat si invinsi de diverse necazuri si probleme de viata. Oamenii prinsi in procesul de calcinare se simt de multe ori ca si cum ar fi prinsi in flacarile iadului, care ii ard si-i fac sa sufere intreaga viata, fara sa reuseasca sa scape. In mod surprinzator, numai dupa ce aceste flacari au incetat sa arda, incepe si procesul de transformare, pentru ca singura cale de a scapa din iad este sa te ridici si tu odata cu flacarile.
In aceasta faza primara de transformare, omul trebuie sa-si porneasca el insusi focul constiintei si sa-si concentreze toate gandurile, obiceiurile, pretentiile, si judecata critica. El trebuie sa fie complet cinstit in toate situatiile, in toate relatiile cu cei din jur. In acest fel, el invata sa recunoasca falsitatea si sa-si arda gandurile plumburii, cristalizate ca sa devina reactii robotice sau raspunsuri neintentionate, care par sa plece de capul lor fata de diverse persoane si evenimente. In timpul calcinarii, se pot folosi flacarile constiintei pentru a arde prin iluzii, auto-deceptie, mecanisme de aparare/justificare, bigotism, si toate celelalte dogme si drame ale Ego-ului Tiran care uzurpa locul Sinelui Transpersonal, conducatorul de drept al personalitatii. Asa cum cunoastem din povestirea despre Graal, imparatia personalitatii noastre se ofileste si decade, daca regele sau de drept nu este restaurat. C alcinarea controlata incepe cu o capitulare/cedare a mandriei si vanitatii noastre inerente, printr-o diversitate de discipline spirituale care aprind flacara introspectiei si auto-evaluarii.
Inainte de inceperea Calcinarii, omul este incapatanat, materialist, si se teme de schimbare. Singura calitate care poate fi eventual gasita la o asemenea persoana este un tip de spirit practic, nascut din obisnuinta de a-si vedea visele mereu daramate. Cei care au trecut prin calcinare nu mai privesc lumea de la nivel de ego, pentru ca ei si-au descoperit o alta identitate, mai adevarata, in Templul Sufletului. Oamenii care se afla langa persoanele care eu trecut de procesul de calcinare le descriu ca fiind "odihnitoare". Acest lucru se datoreaza senzatiei de libertate pe care o simti atunci cand cel de langa tine nu incearca sa te manipuleze sau sa te controleze prin deceptia propagata de ego-ul sau.
Este deci important ca cei care trec prin procesul de calcinare sa-si aminteasca faptul ca este important sa pastreze o stare de modestie/simplitate/blandete, sa caute noi profesori, sa citeasca carti despre alchimie/transformare personala si alte stiinte spirituale, si sa fie deschisi fata de nou. Ei trebuie sa inteleaga faptul ca punctul de vedere al ego-ului este materialist si ingust, si de aceea este important sa se concentreze mai mult pe senzatii intuitive, forte invizibile si adevaruri care se mentin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu